Ana içeriğe atla

EMEVİLER DEVLETİ DÖNEMİ KRONOLOJİSİ MUAVİYE BİN EBU SÜFYAN 661 – 680

EMEVİLER DEVLETİ DÖNEMİ KRONOLOJİSİ MUAVİYE BİN EBU SÜFYAN 661 – 680 


661 Muaviye halife oldu, daha sonra, Hz. Hasan halifeliğinden İslam toplumunun bekası için feragat etti. Muaviye Ebu Sufyan’ın oğlu olup, Ümeyye soyundan gelmekteydi, Emeviler ismi de buradan gelmektedir. Muaviye, oğlu Yezid ve onun oğlu II. Muaviye’nin dönemine Emevi tarihinde Süfyaniler Dönemi de denmektedir. 


662 

Irak’a Mugira ve Ziyad vali olarak tayin edildi. 668 Sicilya’ya çıkartma yapıldı. 


669 

İstanbul Kuşatması. Muaviye oğlu Yezidi devameden kuşatmaya komutan tayin etti,Yezîd’in ordusunda Abdullah b. Abbâs, Abdullah b. Ömer, Abdullah b. Zübeyr ve bilhassa yaşlılığına rağmen şahsiyeti ile kuşatma ordusunu mânevî açıdan takviye edeceği umulan EbâEyyûb el-Ensârî gibi tanınmış bir çoksahâbe de bulunuyordu.Konstantinopolis’in ilk emevi kuşatmasıdır. 


670 

Hz. Hasan iki Nisan günü hanımı Ca’debinti el Eş’as b. Kays tarafından zehirlendikten kırk gün sonra vefat etmiştir. Iraklı Arablar ve Ehl-i BeytHorosan’a göçtü. Ordu komutanı olan Ukba b. Nafi, Afrika’nın kuzeyini fethedip Atlas Okyanus’una ulaştı. Tunus sınırları içindeki Kayrevan şehrini kurdu. EmevilerKonstantiniye’yi ilk kez kuşattı. 


674 

Girit çıkartması İstanbul Kuşatması. 


674-680 (Konstantinopolis’in 2.Kuşatma ) 


678 

Hz. Âişe validemizin vefatı. 


679 

Muaviye oğlu Yezid için halifelik biatı topluyor. 


YEZİD BİN MUAVİYE 680 – 683 


680 

Muaviye vefat etti. Yezid babasından sonra halife oldu. Kerbela Olayı, Hz. Hüseyin R.A. 72 aile ve ashabıyla Kufe’ye giderken 10 Kasım tarihinde Kerbela denilen yerde şehit edildi. 


MUAVİYE BİN YEZİD 683 – 684 

683 

Yezid öldü. Muaviye halife oldu. 


MERVAN BİN EL-ḤAKEM 684 – 685 

684 

Muaviye tahttan feragat ettikten 40 gün sonra öldü. Mervan halife olarak Emevî Devleti’nde Mervaniler Dönemini başlattı. MercüRahit Savaşı, Abdullah bin Zübeyr’i halife kabul eden Şam Valisi ad-Dahkak ve kabilesi ile MerjRahit’de çarpışmalar ve ad-Dahkak’ın öldürülmesiyle isyanın sonu. 


ABDÜLMELİK BİN MERVAN 685 – 705 

685 

Abdülmelik b. Mervan tahta geçti. Muhtar’ın Irakta İsyanı. Abdülmelik babası Mervan'ın 


685’te 

Kufe’yi ele geçiren Harici isyancı Muhtar Ebu Ubayd üzerine gönderdiği Ubaydullah bin Ziyad’ın değiştirilmemesi. 


686 

Emevi ordusunun Irak’ta mağlubiyeti. 


687 

Harici Muhtar’ın Kûfe’yi kuşatması, mağlubiyeti ve öldürülmesi. 


692 

Haccac’ın takviyeli Şam ordusu ile 7 ay Mekke’yi kuşatması ve Ekim 


692’de 

bir muharebede Abdullah bin Zübeyr’in öldürülüp isyanın sona ermesi. 


696 

İlk Arap parası basıldı. Irakta ’ki Hariciler mağlup edildi. 


698 

Kayrevan’ın tekrar ele geçirilmesi. Bizans’ın Kuzey afrika’dan çekilmesi. Tunus şehrinin kurulması. 


VELİD BİN ABDÜLMELİK 705 – 715 

705 

Abdülmelik vefat etti. Velid halife oldu. Şam’daki Emevi Camii yapıldı. 


711 

İspanya’nın Fethi; Tarık bin Ziyad; İspanya’da (İber Yarımadası ) Museviler’in yardım istemesi üzerine, Vizigot Kralı Rodrik’i711 Kadisk Savaşında yenilgiye uğratıldı, böylece Müslümanlar, Avrupa kıtasına girmiş oldular. İspanya fethedildi. 


713 

Jakarta ve Kaşkar’a akınların yapılması, Çin sınırına kadar ilerleyiş. 


SÜLEYMAN BİN ABDÜLMELİK 715 – 718 

715 Velid vefat etti. Süleyman b. Abdülmelik (Velid’in Kardeşi) Halife oldu. 


716 

İstanbul Kuşatması (Konstantinopolis’in 3. Kuşatma ) 


717 

Süleyman b. Abdülmelik’in Ekim 717’de Dabık’ta ölümü. 


ÖMER BİN ABDÜLAZİZ 717 – 720


718 

Ömer b. Abdülaziz kardeşinin ölümüyle seçimle halife olması. 


719 

Abbâsîlerin, Emevîler aleyhine propaganda kampanyasına 719’da Muhammed bin Abbas önderliğinde başlamaları. 


YEZİD BİN ABDÜLMELİK 720 – 724 


720 

Ömer b. Abdülaziz’in bir kölesi tarafından zehirlenmesi ve 720’de Halep’te ölümü. Yezid tahta geçti. 


721 

El-TübaytNahran komutasında Arapların Hazarlar üzerine seferleri. 

721’de Dağıstan’daki Derbent Geçidi’ni geçip Marj el-Hacar Muharebesi‘nde Hazar ordularına yenik düşüp geri çekilmesi. 


723 Cerrah el-Hakemi komutasındaki Arapların 

723’te Hazar seferi. Dağıstan geçitlerinden geçerek Hazar başkenti Belencer şehrini ele geçirmeleri. 


724 

Yezid’in veremden ölümü 


HİŞAM BİN ABDÜLMELİK 724 – 743 


728 

Hasan Basri; Fars anne ve babadan doğan, meşhur olmuş Sünnî Müslüman vaiz, ilahiyatçı ve İslâm âliminin Basra’da vefatı 


730 

730’da büyük bir Hazar ordusunun Azerbaycan, Gürcistan ve Doğu Anadolu’yu eline geçirerek Erdebil’e kadar gelişi. Marj Erdebil Muharabesi’nde Arap komutanı ve Ermenistan Valisi Cerrah El Hakem’in öldürülmesi. 

732 

Şarl Martel ile 732’ de yapılan Puvatya Savaşı kaybedildi ve İspanya’ya geriye çekilindi. Müslümanlar’ın Avrupa’daki ilerleyişi duruduruldu 


739 

739’da Afyon yakınlarında Akrinion Savaşı‘nda Doğu Romalı III. Leo’nun galip gelişi fakat Arap hücumlarını durduramaması.


740 

Kuzey Irak’ta Berberilerin isyan etmesi. Hz.Ali’nin torunu, İmam Zeyd bin Ali, Emevi’ye karşı ayaklanmış, daha sonra İmam ZeydKufe’de bir camide kıstırılıp katledilmiştir. 


742 

Hz. İmam Zeyd’in mücadelesinde kendisini yarı yolda bırakanları daha sonra temsil eden akım‘’ Rafızîler’’ ve kendisiyle birlikte savaşarak ölenleri temsil eden akım ‘’ Zeydîler ‘’ olarak tarihte yerini almıştır. 


743 

Hişam bin Abdülmelik 6 Şubat 

743’de difteriden öldü. 

Ebu Müslim kumandasında Abbâsîler’ in Horasan ve Irak’ta propaganda kampanyalarına devam etmeleri. 


VELİD BİN II. YEZİD 743 – 744 


743 

Şam’da isyan çıkması. 


III. YEZİD BİN VELİD 744


744 

Hoşnutsuz olan Azerbaycan valisi ve amcası olan Mervan’a yeni valilikler vermesi. Halifeliğinin 6. ay 2. gününde beyin tümöründen ölümü. 


İBRAHİM BİN VELİD 


744 

Şam’ı kuşatan amcası II. Mervan’a sadakat yemini etmesi ile halifeliğinin 2 aydan daha az sürmesi. 


MERVAN 744-750 


744 

Şam’a yürüyüp halifeliği eline alması. 


748 

Horasan Abbasi yönetimine girdi. 


749 

Irak Abbasi yönetimine girdi. 


750 

Zap Savaşı sonrası Abbasiler Emevi devletini yıkıp Abbasi Devletini kurdular. Emevi devleti yıkıldıktan sonra, bu soydan yalnızca Hişam’ın torunu Abdurrahman kurtuldu. (Şamdan kaçan Abdurrahman da İspanya’da 


756

yılında Endülüs Emevi Devletini kurdu. 


711 ile 756 yıları arasında Endülüs Şam’dan gönderilen Emevi ve Abbasi valilerce idare edildi.) 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İSLAMİYET'İN DOĞUŞU

 İSLAMİYET'İN DOĞUŞU Dünyanın Durumu  Arap Yarımadası'nın kuzeyinde Bizans İmparatorluğu, Doğu'da Sasani Devleti, Mısır'da Romalılar, Orta Asya'da Göktürk Devleti, Avrupa'da Kavimler Göçü sonrasında Batı Roma İmparatorluğu yıkılmıştı.   Arap Yarımadası'nın Durumu Arap yarımadası; Uzak Doğu, Afrika ve Akdeniz ülkeleri arasındaki ticaret yolu üzerinde köprü görevi yapmaktaydı. En yaygın din çok tanrılı putperestlikti. Bu dinin en büyük putları olan Lat, Menat, Hubel ve Uzza, Hz. İbrahim'in yapmış olduğu Kabe'de bulunmaktaydı. Arap Yarımadası'nın en önemli bölgesi; Mekke ve Medine'nin de içinde bulunduğu Hicaz bölgesiydi. Mekke'ye V. yüzyıldan itibaren Hz. İsmail soyundan gelen Kureyş Kabilesi hakimdi.  Hz. Muhammed Dönemi  Hz. Muhammed'in Doğuşundan İlk Vahye  Hz. Muhammed 570 yılında Mekke'de dünyaya geldi. 25 yaşında Hz. Hatice ile evlendi. 610 yılında Hz. Cebrail, kendisine Kur'an-ı Kerim'in ilk ayetlerini getirdi. Ona il...

CAHİLİYYE DÖNEMİ VE FİL VAKIASI

  CAHİLİYYE DÖNEMİ VE FİL VAKIASI Cahiliye Dönemi : Bilgisizlik, gerçegi tanımama. İslâm , tam bir aydınlık ve bilgi devri olduğu için, Arabistan 'da İslâmiyet 'in yayılmasından önceki devre, daha dar anlami ile Hz. İsa 'dan sonra peygamberimizin gelmesine kadar geçen zamana " cahiliyye " devri adı verilmistir. Cahiliyye, insanın Allah'ı gereği gibi tanımaması, ona kulluk etmekten uzaklaşması, onun ilâhî hükümlerine değil de kişinin kendi hevâ ve hevesine uyması, insanların koyduğu emir ve yasaklara, siyasî sistem ve düsüncelere inanmasıdır. Kur'an-ı Kerîm'de: "Onlar hâlâ Cahiliyye devri hükmünü mü istiyorlar? Gerçeği bilen bir millet için Allah'dan daha iyi hüküm veren kim var?" (el-Mâide, 5/50) buyurulur. İslâm'ın hakim olmadığı ortamlar Cahiliyye çağlarıdır. Çünkü ilâhî bilginin kaynağından yoksun olan ortamlardır. Islâm'in gelisinden önceki dönemde yasayan müsrikler Allah'a isyan etmis onun hükümlerine sirt çevirmis bir ...

Hz. Muhammed Dönemi

Hz. Muhammed Dönemi  Hz. Muhammed'in Doğuşundan İlk Vahye  Hz. Muhammed 570 yılında Mekke 'de dünyaya geldi.  25 yaşında Hz. Hatice ile evlendi.  610 yılında Hz. Cebrail , kendisine Kur'an-ı Kerim 'in ilk ayetlerini getirdi.  Ona ilk inananlar, eşi Hz. Hatice, amcasının oğlu Ali, Mekke'li tüccarlardan Ebubekir ve azat ettiği kölesi Zeyd'di.  621'de Medine'li 12 Müslüman Hz. Muhammed'e biat etti. Hicret  622 yılında Mekke'li Müslümanlar artan baskıdan kurtulmak ve İslamiyet'i yaymak amacıyla Mekke'den Medine'ye göç ettiler. Medine'liler de Akabe Biat'ından sonra Müslümanlar'ı kendi şehirlerine çağırmışlardı. Hicret sonunda İslamiyet daha güvenli bir ortamda yayılma olanağı buldu. Hicret sonunda Medine halkı üç gruba ayrıldı: Muhacirler, Ensar ve Yahudiler. Siyasi ve askeri bakımdan Hz. Muhammed'in liderliği kabul edildi.   Hz. Muhammed'in Savaşları